Leipzig

Omdat we nog twee dagen over hebben besluiten we om voordat we verder trekken naar ons volgende optreden Leipzig nog te bezoeken. We camperen bij een groot meer wat aan de rand van Leipzig ligt. We bezoeken Leipzig per tram omdat het centrum erg ver is van onze locatie en daarbij is het nog eens erg warm.

Erg onder de indruk raken we niet van Leipzig. Met zijn enorme winkelhart lijkt het net of je in de Kalverstraat loopt. We bezoeken nog wel even de Thomaskirche waar Johan Sebastian Bach heeft gespeeld en begraven ligt. Na 2 dagen Leipzig en heerlijk liggen in het prachtige meer hebben we het gezien we moeten naar LIESKE.

LIESKE
Daar komen we in een voormalige hoeve. In vroeger jaren was dit een boerenbedrijf maar later hebben kloosterlingen dit grote terrein overgenomen en hebben geestelijke gehandicapten opgenomen in hun gemeenschap. Dat geestelijke zijn inmiddels verdwenen maar de gehandicapten zijn gebleven. Het is een unieke locatie waarvan er maar 1 in Europa bestaat. Er wonen 90 mannen en 1 vrouw. ( de vrouw woont samen met 1 van die mannen). Ze hebben allemaal een geestelijke handicap en runnen onder begeleiding heel wat kleine bedrijfjes op het grote terrein.

De voorkant van het terrein is afgesloten terwijl je via de achterkant zo het nabij gelegen dorp in kan. Ze runnen een eigen slagerij, houtzagerij, bierbrouwerij (Missionshof Bier) en hebben ook nog een kleine dierentuin met apen, struisvogels, kamelen etc. ’s Avonds gaan we optreden. Tja wat moet je spelen als er alleen maar mannen in de zaal zitten. Het wordt duidelijk een zit optreden, zoals wij dat noemen, maar het slaat toch aan. We krijgen vooral contact met Tulpen uit Amsterdam. De deiners doen het bij deze groep het beste. Op een gegeven moment krijgen ze het toch te pakken en een aantal staat bij de tafel te hinkelen van het ene been op het andere. Er zit toch beweging in de groep. Plotseling staat er een dirigent op en de rest van de avond worden we gedirigeerd door hem. Het wordt een bijzondere avond met muziek die deze groep nog nooit gehoord heeft (volgens de leiding). Na afloop komen we niet onder het eigengemaakte Missionshoffer bier uit wat ons best smaakt. We krijgen heel luxe een kamer aangeboden met douche en toilet. We gebruiken het laatste maar slapen in de camper. De volgende dag na het ontbijt gaan we verder want we moeten optreden in VELDEN.

VELDEN
We komen daar aan via een golfterrein. Dat is een te lang verhaal maar wel lachwekkend. Wat hebben ze raar gekeken. Wat wil je als je met een camper midden in een golfterrein staat. Toch komen we uiteindelijk waar we zijn moeten en worden hartelijk ontvangen door Volker en de zijnen. In Velden zijn 8 woningen waar een normaal gezin in woont. Elk gezin heeft op zijn beurt weer een 6 tot 10 tal gehandicapten in het gezin opgenomen die in dat gezin wonen en leven.

Op het terrein zelf runnen ze een melkveehouderij, een bakkerij, een kaasmakerij, een kas waarin van alles wordt geteeld en een grote groetentuin. Dat hebben ze nog een eigen café en een grote werkcomplex waar wnk-achtige werkzaamheden worden verricht. Iedereen werkt hier en is altijd bezig. Degene die dat kunnen werken elders maar wonen hier wel. Men begeleidt hier bewoners die tzt zelfstandig moeten gaan wonen en zo niet dan blijven ze in het gezin waarin ze zitten. We ontmoeten natuurlijk een aantal bewoners maar ook gezinshoofden. Stuk voor stuk natuurlijk allemaal ontzettende lieverds. Als we worden uitgenodigd om te komen eten zit er zo 18 man aan tafel. Dat is heel normaal. Alles is straks georganiseerd en ieder kent zijn taak. Als we gaan optreden is het groot feest. En het wordt misschien saai………………maar ook hier kunnen we komen wanneer we willen. Wolfgang (een downer) is helemaal verliefd op Alette en wil graag zoenend op de foto. Als het dan ook mag wil hij graag twee foto’s. Ja die Wolfgang is me dur eentje.

ZUID-FRANKRIJK EN SPANJE
Dan wordt het tijd op verder te gaan. We willen naar Zuid Frankrijk om te genieten van een paar vrije dagen en het mooie weer. Dat lukt ook maar we hebben nog tijd over. Aangezien Pim (onze oudste) in Spanje zit steken we even door de Pyreneeën heen en bezoeken Lloret de Mar. Na een “ik geloof het bijna niet” telefoontje treffen we elkaar bij Mac D. want dat weet iedereen toch wel te vinden dat hoge gebouw. Pim komt met 2 bloemen aanlopen en we kletsen even lekker bij. De volgende dag gaan we weer verder. Op naar ………………

AUCH
AUCH in Zuid Frankrijk want daar wacht het volgende optreden. Als we daar aankomen is het bijna 38 graden. Heerlijk warm dus. Hier treden we op op een camping waar regelmatig mensen met een lichamelijk of geestelijke handicap verblijven. Ook bestaat die jaar deze camping 25 jaar. Met Nederlandse beheerders is het nu makkelijk om afspraken te maken. Er wordt een grootst buffet georganiseerd waar wij zullen spelen.

Ook de burgemeester is uitgenodigd en de directeur van een kindertehuis waar we volgende maand ook zullen optreden. Het wordt ook hier een leuke avond waarbij de campinggasten uiteraard ook acte de presence geven. De enige moeilijke opgave is hier dat we naast een normale presentatie ook alles in het Frans moeten doen. Dat dit af en toe hilarisch is zal duidelijk zijn aangezien we deze taal niet geheel machtig zijn. Toch begrijpen we elkaar allemaal wat wel blijkt als iedereen op “heb je even voor mij”in een lange rij door de feesttent loopt.

Als de avond voorbij is heeft iedereen een goed gevoel. We komen hier in augustus nog een keer terug dus dat is leuk.
We maken wel even een omweg via Saint Front zur Nizonne waar een oud collega is gaan wonen. Hier blijven we ook een nachtje en aangezien het die nacht erg laat wordt (veel te gezellie) vertrekken we de volgende dag pas laat.

We gaan nog even terug naar DUITSLAND want Jochem (onze jongste) gaan we daar ophalen. Leuk hoor. Als we even bellen dan heeft blijkt dat hij er enorm veel zin in heeft en wij ook. Na 8 weken samen, wat heel goed bevallen is, volgen nu nog 5 weken met Jochem erbij. Ook dat zal ongetwijfeld goed gaan.

FOTO'S WEEK 8: Klik hier

VERSLAGEN:
week 1 | week 2| week 3 | week 4 | week 5 | week 6 | week 7 | week 8 | week 9 | week 10 | week 11 | week 12 | week 13