Toeristenverslag

Zo, na de optredens en de vreselijke verwennerij bij Horst en Ulla gaan we naar MOORSEITE. Nee ook wij hadden daar nog nooit van gehoord. We zijn uitgenodigd door onze Rotary vriend (inmiddels wel !!!) Stefan en zijn leuke vrouw Christiane. Ze wonen daar dus in een oude verbouwde boerderij.

Als we daar aankomen staan de deel-deuren letterlijk voor ons open. Wat een plek zeg. Wel in de middle of nowhere maar dan nog. Een prachtig uitzicht met zicht op Betty, het paard. ’s Avonds zijn er nog wat vrienden en buren uitgenodigd en we eten met z’n allen in de deel. Knoertgezellig. De boerenbuurman, Bernd, regelt gelijk even dat René dat volgende dag naar een modelspoorbaan kan. Het blijkt ook nog de grootste privé collectie van Europa te zijn. En dat staat dan zomaar in zo’n piepklein dorpje.

MOORSEITE
Na een veel te leuke avond moet de volgende ochtend het alcoholpercentage verlaagd worden dus beginnen we sportief. Voor het ontbijt gaan we eerst een uurtje op de fietsen. Nou klinkt dat wel heel dapper maar we moesten achter Stefan en Christiane aan die altijd een uur gaan skeeleren. Op de terugweg even aan bij de bakker en de broodjes doen wij in onze rugzak. Na het ontbijt gaat René met Stefan mee naar de treintjes en de vrouwen blijven thuis. De bedoeling was om die dag ook weer verder te gaan maar het is te leuk en dat gevoel is wederzijds.

We besluiten nog 1 nacht te blijven en die avond zitten we met z’n vieren in de tuin te genieten van de zonsondergang. We kletsen wat af met deze, inmiddels niet meer vreemde, mensen. De volgende dag moeten we echter echt gaan want we willen naar Berlijn. Christiane weet veel van Berlijn en voorziet ons van allerhande tips. Toch handig. Ook hier nemen we afscheid met tranen in de ogen. Dag kanjers, dag Betty. Vervelend om weg te gaan maar het onbekende blijft lokken en dat is ook weer leuk.

BERLIJN
Op zondagavond arriveren we in BERLIJN. We plaatsen de camper bij de voormalige Alexanderkazerne waar nog meer campers staan. We kunnen het bijna niet afwachten en aangezien het toch lang licht is pakken we meteen de fietsen van de camper af. We willen even uitzoeken waar het station is waar we de “welkom in Berlijn” kaarten kunnen halen. Met deze kaarten kun je onbeperkt met het openbaar vervoer door Berlijn crossen. We vinden alles heel snel. De volgende ochtend staan we vroeg op en kleden ons als een ware toerist. Rugzak om, eten en drinken mee, stappers aan en gaan. Voor aan het terrein stopt de bus en vandaar gaan we naar het station. We kopen de kaarten en stappen gelijk in de metro.

Vanaf het hoofdstation gaan we met bus 100 en stappen uit bij de Reichsdag. Alles is groot, groter, grootst hier. Maar dan ook alles. Zoals alle toeristen gaan we ook naar de Brandenburgertor, de Dom etc. etc. We maken op aanraden van Christiane een rondvaart en daar had ze helemaal gelijk in. Geweldig is het vanaf het water. We varen langs het verblijf van Schroder ( met umlaut ) en zien zowaar zijn helikopter opstijgen. Leuk voor de toerist niet waar. We lopen de hele Unter den Linden af en laten het allemaal op ons afkomen. De dag is veel te kort en ’s avonds zijn we bekaf.

Na het douchen horen we gerommel bij de camper. De deur staat open en er staat een visite voor de deur. Reinaert……..de vos. Een hele echte. We geven het beestje een gehaktbal. Nou dat lust hij wel. Hij blijft nog wat rond drentelen en gaat er bijna met een sandaal van René vandoor. We schieten snel wat foto’s. Nou ja, midden in Berlijn een vos voor je deur. De volgende dag gaan we weer op pad. René met een aangevreten sandaal. Toch uniek. We willen naar het Joods monument maar voordat we dat doen gaan we eerst nog naar binnen bij de Reichsdag. We worden gefouilleerd en dan staan we boven op het dak . Wat een uitzicht. We hadden gisteren de Dom al beklommen (bijna 280 trapjes op en af). Gelukkig ging het hier met een lift. Dan naar het Joods monument. Een labyrint van stenen. Het is hier grijs en stil. Het eronder gelegen museum bezoek we ook. Hier is ook alles grijs en stil. Het is gewoon imposant en om stil van te worden. Indrukwekkend.

We bezichtigen checkpoint Charlie en het musem wat erbij hoort. Ook om stil van te worden. Als het later wordt besluiten we op de Kurfursterdam te eten (ook met umlauten). Dan gaan op zoek naar de laatste 1 1⁄2 kilometer muur wat nog over is gebleven. Als we daar aankomen horen we life muziek. We lopen langs de muur op het geluid af en komen op city beach. Een aangelegd strand langs de Spree waar deze avond life muziek speelt. We nemen een biertje en genieten even van de herrie. Lang houden we dit niet vol want de vermoeidheid speelt parten. Als het al bijna donker is moeten we nog terug. Dan duurt dan nog zeker 3 kwartier. Berlijn is nl. net zo groot als Frankfurt, Hamburg en Bremen bij elkaar. Nou dan weet je het wel. 3,5 miljoen mensen in 1 stad. Gekkenwerk.

Moe maar zeer voldaan en vol van de indrukken liggen we voor jaffa in de camper.
Berlijn…………….dat MOET je gezien hebben!!!!!

SPREEWALD
De volgende dag doen we er met de camper bijna 1 uur over om alleen al Berlijn uit te komen en dat zonder file. Zo groot is het nou eenmaal. We gaan naar Lubbenau. Daar hebben we een kleine camperplaats gevonden en dat ligt midden in het Spreewald. Het is daar fantastisch. We huren daar een kano en varen door het bos. Als we de Anbo-groepen voorbij zijn wordt het stil en varen we met z’n tweeën midden in de natuur. Riviertje links, kanaaltje rechts. Je ziet (bijna) geen mens. Prachtig weer en op het water. René trekt zijn shirt uit want een beetje kleur is wel lekker. Het prachtige lijf heeft ook aantrekkingskracht op de talrijk aanwezige muggen dus gaat het shirt weer snel aan. De omgeving van het bos is prachtig. Het dorpje zelf is a la Giethoorn. Heel toeristisch maar de omgeving………… Een mens kan mooie dingen maken (zoals in Berlijn ) maar tegen de natuur kunnen we niet op.

Morgen zakken we af naar Dresden. We mogen weer optreden …………… YES !!!!!!!!

FOTO'S WEEK 4: Klik hier

VERSLAGEN:
week 1 | week 2| week 3 | week 4 | week 5 | week 6 | week 7 | week 8 | week 9 | week 10 | week 11 | week 12 | week 13